nedeľa 31. marca 2013

Zabudnutá

Autor: Catherine McKenzie
Názov: Zabudnutá
Počet strán: 352
Jazyk: Slovenský
Vydavateľstvo: Fortuna Libri
Rok vydania: 2012


Anotácia(Fortuna Libri) :
Príbeh ženy, ktorá odišla do Afriky, aby splnila posledné prianie umierajúcej matky...

Ema Tupperová mala sľubne rozbehnutú právnickú kariéru, kopu priateľov, spoločenský i ľúbostný život na jednotku. Všetko sa však zrazu zosypalo ako domček z kariet. Zomrela jej matka a okrem nekonečného smútku zanechala aj zvláštne posledné želanie: „Choď do Afriky.“ 

Po návrate z Afriky však s hrôzou zistí, že nemá svoj byt, stratila prestížnu prácu, jej priateľ si našiel inú... Dá sa v takejto situácii začať nový život?
Emma pomaly otvára myseľ aj srdce novým možnostiam. Jednu z nich predstavuje príťažlivý muž, ktorého po návrate našla vo svojom byte. Emma obnovuje svoju rozbitú existenciu a až teraz s prekvapením zisťuje, prečo ju vlastne matka poslala na cestu do Afriky.



Obálky: 
Zabudnutý                   Zabudnutá
Prvá obálka                             Druhá obálka

Obálka prvého vydania ma nenadchla tak ako druhého. Asi to nie je iba môj názor lebo druhá obálka sa neskôr uchytila aj v iných krajinách. Podľa mňa je obálka druhého vydania zaujímavejšia a výstižnejšia. Akoby ukrývala nejaké tajomstvo, čo podľa mňa čitateľa zaujme.


Dej: Bola som príjemne prekvapená. Kniha mala zaujímavú zápletku, alebo skôr zápletky a veľmi pekný príbeh. Páčilo sa mi, že dej nebol povrchný a plytký a v knihe sa prelínalo viacero literárnych druhov. V knihe boli prvky dobrodružstva, detektívky, romantiky a dokonca mystiky. Príjemné na knihe bolo aj to, že autorka čerpala aj zo skutočných podnetov a opísala nám prostredie v ktorom sama pracuje a to právnické kancelárie. Dej mal príjemný spád a čitateľ sa pri ňom nenudí. Teda aspoň taký, ktorý má v obľube knihy aj na takýto štýl. :)

Postavy: Emma je tvrdohlavá cieľavedomá žena. Má prácu po ktorej vždy túžila a v ktorej to ďaleko dotiahla a teraz má možnosť stať sa firemnou partnerkou. Všetko sa však zmení v deň, keď jej mama zomiera. Emme neostáva nič iné ako splniť matkinu poslednú vôľu a to bola cesta do Afriky. Cesta však mala trvať iba mesiac, ale náhle ochorenie a zemetrasenie jej návrat znemožnili. Keď sa Emma o šesť mesiacov dostane domov zisťuje, že v jej byte býva cudzí chlap (Dominic), jej priateľ si začal s jej úhlavnou nepriateľkou, jej najlepšia priateľka sa ju vydala hľadať do Afriky a nakoniec akoby toto nestačilo celý svet ju považuje za mŕtvu. Emma musí teraz začínať odznova. Znova sa postaviť na vlastné nohy. Budovať si novú kariéru, život a vzťahy. Ako dopadne jej boj to si už prečítate samé. :D

Dominic je sympatický fotograf, ktorý sa sklamal v žene. Mal dva mesiace pred svadbou, keď našiel svoju snúbenicu s cudzím chlapom vo svojej posteli. Vysvitlo, že jej aférka trvá už dlhšiu dobu. Zbalil si teda svoje veci a na ponuku jednej známej sa nasťahoval do jedného voľného bytu. V prvé dni jeho sťahovania však nájde pred domom sedieť opustenú ženu, ktorá spadla na zadok. Akoby to v ten hrozný deň nestačilo začne ho obviňovať, že býva v jej byte. Dominic ju teda zoberie dovnútra, kde sa môžu o všetkom v kľude pozhovárať a všetko si vysvetliť. Emma uňho býva už týždeň a pomaly sa dvíha na svoje nohy. Domonic jej pomáha a sám zisťuje, že v Emminej spoločnosti ide všetko ľahšie. Všetko sa však skomplikuje a do toho všetko ešte aj jeho bývala snúbenice. :) Aaach.

Iniciálová brigáda. Dobre. Ja viem nie je to postava, ale kolektív, ale jednoducho mi to nedalo. Veď oni sú predsa tí, ktorí dávajú tejto knihe správnu dávku humoru. Je to jednoducho partia pošahaných právnikov, ktorí sú jediným svetlým okamihom počas práce v kancelárií. Počas pátrania po zlodejovi to boli iní maniaci. Ale ako v dobrom, nasmiala som sa na tom. :D Mať takých maníkov stále pri sebe. :D :D :D

Moje pocity z knihy: Kniha ma zaujala. Prežila som s ňou putovanie cez Afriku, ktorá bola veľmi pekne opísaná. Potešila som sa aj prvkom detektívky, kedže naša rodiny je zameraná hlavne na tento druh. :) (teda okrem mňa, ale aj tak) :) . Samozrejme ako každá správna baba som sa potešila romantike, ktorá vôbec nebola presladená. Takže všetko sedí. Čo poviete?

MOJE HODNOTENIE:

2 komentáre:

  1. O tejto knihe som ešte nepočula, ale vyzerá byť zaujímavá, možno si ju prečítam.
    Inak pekná recenzia :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vďaka. Určite ťa zaujme. Teda dosť záleží aj na tom či ťa berú knihy aj na takýto štýl. :) Ale dúfam, že áno lebo naozaj stojí za to.

      Odstrániť