pondelok 25. marca 2013

Dokonalý pár


Autor: Ally Condie
Názov: Dokonalý pár
Séria: Dokonalý pár
Počet strán: 264
Jazyk: Slovenský
Vydavateľstvo: Ikar
Rok vydania: 2012

Anotácia(Ikar) :
Funkcionári rozhodujú o všetkom. Koho budete milovať. Kde budete pracovať. Kedy zomriete. V dokonalom svete je všetko dokonalé. Dokonalí ľudia žijú dokonale naplánovaný život a zomierajú v dokonale pripravenom čase. Dokonalý systém im na želanie pridelí dokonalého partnera a narodia sa dokonalé deti. Čo sa však stane, ak sa niekto proti toľkej dokonalosti postaví? Čo ak niekto objaví cit, ktorý možno nie je dokonalý, ale zato úprimný? Ako ho uchráni pred funkcionármi „dokonalej“ spoločnosti? Cassia verila, že rozhodnutia funkcionárov sú vždy správne. Veď podriadiť sa im je len minimálna cena za dlhý život, ideálnu prácu a dokonalého životného partnera. Preto keď sa na displeji ako Cassiin nový partner objaví jej najlepší kamarát, nepochybuje, že je to ten pravý... až kým sa na tom istom displeji tesne pred vypnutím nemihne aj úplne iná tvár. Odrazu musí riešiť čosi nepredstaviteľné – vybrať si medzi Xanderom a Kyom, medzi jediným životom, aký kedy poznala, a cestou, po ktorej sa doteraz nikto nevydal. Musí sa rozhodnúť medzi dokonalosťou a láskou. Dokonalý pár je príbeh z budúcnosti postavený na literárnych kvalitách starej dobrej minulosti. Je to prvá časť trilógie, pokračovanie s názvom Crossed vyjde v Ikare v druhej polovici roka 2012. V USA sa bleskovo zaradil medzi bestsellery a pripravuje sa aj filmové spracovanie.



 
Príjemne spracovaný dej, pekné charaktery postáv, zaujímavá pointa, pekné myšlienky



V knihe čitateľ nenájde akciu. Ale nutno dodať, že jej ani nechýba a čitateľovi, ktorému sa táto kniha zapáči v najbližšej často ho už aj akcia čaká










Dojmy z knihy: Fakticky dobrá knihy. Teda nie, že by tam človek mal očakávať nejakú akciu. Tú tam teda určite nenájde, ale určite tam nájde dej, ktorý skvelo plynie a má plný zmysel. Ani neviete ako, ale začítate sa do toho až po uši a to, že tomu chýba akcia si ani nevšimnete. :) Páčia sa mi myšlienky tejto knihy. Teda aspoň tie, ktoré som si všimla a boli mi v nej ponúkané. V knihe nám je predstavený  dokonalý svet, kde v podstate na prvý pohľad žiadnu chybu nenájdete. Svet je výsledkom túžby po dokonalosti, ktorá ovláda aj súčastného človeka. Veď povedzte! . Kto si nepovie, že chce ideálneho partnera, vzťah, alebo nechce niečo zlé zmeniť na dobré?! Podľa mňa môžem povedať, že každý a v knihe je ukážka veľkej snahy o takúto dokonalosť. Keď som to čítala tak prvá moja myšlienka bola To čo je za fantas-magóriu?. Ale fakt! Tá dokonalosť bola až chorá. Tú dokonalosť zabezpečovala akási Spoločnosť a zopár ľudí si už uvedomilo, že dokonalosť nie je dokonalá a v programe spoločnosti nastali chyby. Kedže je to prvý diel trilógie v tomto diele nám bolo pekne vysvetlené ako to v ich provincii funguje. Obálka to pekne vystihuje. Hlavná predstaviteľka tak isto ako aj ďalší obyvatelia tejto provincie žijú v akejsi bubline, ktorú kontroluje Spoločnosť. Čo som sa zatiaľ dočítala od iných čitateliek, ktoré čítali už aj ďalšie časti, každú časť vyjadruje obálka. Takže podľa mňa sa môžeme tešiť na vzburu!







Hlavný predstavitelia: Asi by som mala začať pri hlavnej hrdinke, ktorá nás sprevádza celým dejom. Cassia je obyčajné, príkladové dievča svojej provincie. Je inteligentná, v škole výborná, medzi priateľmi obľúbená a navyše poslušná dcéra svojich rodičov. Jednoducho dokonalé dieťa! Jedného dňa sa to však všetko zmenilo. Začalo to tým, že namiesto jej predurčeného partnera je jej v skutočnosti  predurčený niekto iný. Podľa Cassie je to iba jeden veľký omyl. Keď sa však na rozlúčkovom večierku svojho starého otca dozvie tajomstvo, všetko sa mení. Svet zrazu nie je dokonalý a všade naokolo sa pravidlá porušujú. Cassia stále myslí na to, čo jej starý otec počas rozlúčky povedal. Boli to jeho posledné slová jeho vnučke a Cassia sa ich stále držala. nečudo, že sa z dokonalého dievčaťa stal niekto kto neustále porušuje pravidlá! Prišiel teda čas vrátiť ľuďom vlastnú vôľu! .





Ky je vyvrženec Spoločnosti. Je to aberant. Nikdy by sa nemohlo stať aby mal šťastný život a ešte k tomu by mu mala byť pridelená partnerka. Bola mu však pridelená Cassia, čo spoločnosť vyhlásila za chybu a hneď to napravila. Kya ani Cassiu to však neovplyvní. Postupom času k sebe nachádzajú cestu a Cassia odhaľuje temné tajomstvá Kyovej minulosti a pôvod, ktorý pochádza z inej provincie. Spolu začínajú svoju vzburu voči spoločnosti.

Xander je zas Cassiin predurčený partner Spoločnosťou. Je dokonalý. Ale aj dokonalý má svoje tajomstvá. Xander vrúcne miluje Cassiu, ktorá mu to vak neopätuje. On to, ale chápe. Čo myslíte, kto pomôže Cassii a Kyovi, keď to budú potrebovať? No predsa on a ja ho za to žeriem. Fakt je skvelý. Ešte si niekoho takého nájsť. 


Teraz sa však už iba neviem dočkať pokračovania! Musím sa o nich jednoducho dozvedieť viac. Dokonca som sa dopočula, že v ďalšej časti by mala už byť aj akcia! Tak, čo vy nato?! Podľa mňa to stojí za to! Premena vzorného dievčaťa na buričku. :D

MOJE HODNOTENIE:


4 komentáre:

  1. Určite ten svet bol skvelý! Ale tá akcia aspoň na konci mi chýbala. Inak zaujímavé čítanie 8)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Fakt to bolo pekné:! :) a pevne dúfam, že akcie sa dožijeme aspoň v pokračovaní. Podľa mňa sa to oplatí prečítať.

      Odstrániť
  2. Pěkná výstižná recenze! ;)) ...mě tam ta akce hodně chyběla, protože kvůli ní převážně knihy čtu :) strašně moc se těším na druhý díl ;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak teraz sa môžeme tešiť spolu. Hádam sa aj niečoho dočkáme :D

      Odstrániť