štvrtok 28. februára 2013

Posledná pieseň



Autor: Nicholas Sparks
Názov: Posledná pieseň
Počet strán: 351
Jazyk: Slovenský
Vydavateľstvo: Ikar
Rok vydania: 2010
Film: The Last Song 2010

Anotácia (Ikar) :
Keď sa sedemnásťročnej Veronice Millerovej (Ronnie) rozviedli rodičia a otec sa odsťahoval do Wrightsville Beach v Severnej Karolíne, jej život sa obrátil naruby. Tri roky nato stále cíti odcudzenie a zlosť na rodičov, najmä na otca. Jej mama sa však odrazu rozhodne, že všetkým prospeje, ak Ronnie a jej mladší brat strávia leto u otca.
Ronnin otec, bývalý koncertný klavirista, si pokojne nažíva v plážovom mestečku, pohrúžený do maľovania umeleckého diela, ktoré sa má stať skvostom miestneho kostola. Zlostná rebelka Ronnie odmieta všetky jeho pokusy o zmierenie a vyhráža sa útekom do New Yorku ešte pred koncom leta. Čoskoro však stretáva Willa, miestneho lámača dievčenských sŕdc, o ktorom by si nikdy nepomyslela, že ju môže priťahovať, no keď sa pomaly prestáva brániť svojim pocitom, otvára sa najväčšej radosti a zároveň bolesti, aké kedy zažila.
Posledná pieseň je nezabudnuteľný príbeh o láske v jej nespočetných podobách – o prvej láske, láske medzi rodičmi a deťmi –, ktorý odhaľuje, ako najsilnejší ľudský cit dokáže zlomiť srdce a znova ho vyliečiť.




Ronnie je sedemnásťročné dievča, ktoré sa nedokázalo zmieriť s rozvodom svojich rodičov a zatrpklo na život. Teraz je nútená stráviť prázdniny s otcom, ktorého z rozvodu viní a snaží sa ich spoločný čas zmenšiť na minimum. Čím viacej času ubieha tým aj Ronniina zatrpknutosť slabne a jej vzťah s otcom sa upevňuje. Počas prázdnin sa zoznamuje aj s Willom, ktorý ju priťahuje ale ona kontakt s ním odmieta a dáva mu to viacerými spôsobmi na oči. Will je však odhodlaný a podarí sa mu dostať Ronnie pod kožu. Keď už sa konečne začne javiť, že všetko je perfektné Ronnie dostane ranu. Jej otec sa dostal do poslednej fázy choroby a umiera. Posledná pieseň pekne vystihuje názov knihy. Posledná pieseň ronninho otca privedie Ronnie opäť k hre na klavír a vráti ju úplne do života. 



MOJE HODNOTENIE:

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára