štvrtok 28. februára 2013

Čo koho do toho



Autor: Enja Rúčková
Názov: Čo koho do toho 
Séria: Čo koho do toho         
Počet strán: 360
Jazyk: Slovenský
Vydavateľstvo: Motýľ
Rok vydania: 2010

Anotácia (Motýľ) : 
Keď v jedno obyčajné školské ráno vojde do triedy čokoládový mulat, všetky baby razom spozornejú. Asi najviac však očarí mladú, neskúsenú Simonu. Ben sa totiž nepodobá na nikoho, koho doteraz stretla. Očarí ju svojím úsmevom, slovami, ktoré hovorí, i hudbou, ktorú robí. Má skrátka všetko, o čom si ona sama zakázala snívať. Tak sa začína citlivý a pritom napínavý príbeh dvoch mladých ľudí, ktorí sa neodlišujú len farbou pokožky, ale aj svojimi snami a pohľadom na svet okolo seba. Vďaka hre osudu začnú prežívať neobyčajný vzťah, na ktorý ich najbližšie okolie nie je pripravené. Ale sú naň pripravení aj oni sami? Ich čiernobiela láska sa každý deň potáca v neprikrášlenej realite, zbiera údery pod pás, padá na kolená, aby sa znova a znova odvážne postavila na nohy. Musí ale nevyhnutne vyústiť do zlého konca? Šestnásťročný človek predsa ešte nevie, čo naozaj chce. Má však právo snívať, zamilovať sa aj robiť chyby. Tak čo koho do toho?

Nespúšťam oči z našich spojených rúk. Bolo by to také krásne, keby sme... on a ja... mohli spolu chodiť. Proste sa len držať za ruky, prejavovať si nežnosti a netŕpnuť, kedy na nás vyletí nejaký skín, rozhorčení a pobúrení susedia alebo len moja mama so svojimi predsudkami. Prečo láska nie je jednoduchá?




Simone, ktorá za posledný rok svojho života neprežila veľa pekných chvíľ, sa nečakane zmení život. Keď stretne čokoládového Bena jej život získava pekné farby a v jeho spoločnosti sa cíti ako kráľovná a slobodná. Ben ju vtiahne do víru bluesovej hudby, ktorá dokáže vyliečiť rany duši. Simona však nie je jediná, ktorá sa snaží zakryť svoje rany. Spolu navzájom nachádzajú niečo pekné a niečo čo ich napĺňa ale ako je to aj v živote to dobré prekazí niečo zlé. 

V knižke sa stretneme s prvkami rasizmu. Túto tému autorka pekne prepracovala a zároveň nám ukázala svoj zaujímavý štýl písania. Knihe určite nechýbal humor a úplné vtiahnutie do deja. Realistické opisovanie postáv a ich vzájomných vzťahov môžme dennodenne nájsť na každom kroku. Knižka je podľa mňa úžasná a nič si nerobte s konca. Autorka na veľký nátlak svojich čitateliek napísala pokračovanie Očistný debakel. Nieže sa teraz vrhnete na druhú časť, táto je tiež veľmi pekne napísaná a určite vám pomôže lepšie pochopiť Očistný debakel.

MOJE HODNOTENIE:

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára