streda 13. marca 2013

Ochrankyňa



Autor: Nata Sabová
Názov: Ochrankyňa
Počet strán: 312
Jazyk: Slovenský
Vydavateľstvo: Motýľ
Rok vydania: 2011


Anotácia(Motýľ) :
Kto som? Som niekto, kto nad vami bdie, kto vás chráni, som váš anjel strážny. Keby nebolo takých, ako som ja, nebolo by mladým ženám
pomoci. Ale nebojte sa, som tu a zostanem pri vás dovtedy, kým sa tí, ktorí vám ubližujú, budú pohybovať medzi vami.


Len pred krátkym časom ju v Amerike poznali pod falošným menom Kate. Teraz prichádza na Slovensko s novou identitou študentky gymnázia Kristíny. Čo ju sem priviedlo? Jedna z mnohých vízií, ktorými sa celý život riadi. Ide vždy tam, kam ju nasmerujú, hoci i na druhý koniec sveta. Prečo? Aby splnila poslanie, ktoré už po tisíce rokov plnia členky jej rasy. Pretože ona je Praes, Ochrankyňa, a jej úlohou je chrániť ľudí pred Hauriami. Ibaže Kity netuší, že spnenie ďalšieho poslania nie je to jediné, čo ju na Slovensku čaká. Jej srdce sa bude musieť podrobiť neľahkej skúške, keď sa zamiluje do Patrika, príťažlivého študenta psychológie, ktorý prišiel nevedno odkiaľ. Situáciu komplikujú aj ďalší muži, ktorých minulosť je takisto nejasná. Jeden z nich je práve ten, ktorého hľadá, aby ho zastavila skôr, kým niekoho pripraví o život. Ale ktorý?


Kristína ,,Kity" nie je len tak obyčajná osôbka. Ona je tu totiž preto, aby nás chránila pre Hauriami(v našej ľudskej reči by sme ich mohli nazvať démonmi). Teraz prichádza na Slovensko kam ju poslala vízia, ale netuší, že sa tu nejedná iba o povinnosť. Priviedol ju sem totižto aj osud aby sa naplnila veštba jednej z najstarších sestier z rodu Praes. Patrik tiež nie je hocikto. Svojmu odsúdenému životu sa búri a spolu so svojimi bratmi nesie veľké tajomstvo. Keď sa títo dvaja stretnú veštba sa začne pomaly napĺňať. Ale čo predpovedala táto veštba? Niečo dobré, alebo niečo zlé?. Tak to si prečítate sami. 
Keď som prvý krát otvorila túto knihu trochu som sa zľakla toho že je písaná v podobe denníka(z takým štýlom totiž nemám dobré skúsenosti), ale milo som sa prekvapila. Bol tam totiž nenápadný prechod štýlov z denníka na dej a vôbec som si to v danej chvíli neuvedomila. Musím obdivovať autorku, pekne sa tam totiž vybavila s použitím časov. Kniha mala dobrý spád až som sa čudovala, že už skončila. Práve v tejto chvíli strašne žeriem trojčatá. Každý z nich je veľmi zaujímavý a tiež sa mi páči príbeh Andreja a Ivany. Hlavný hrdinovia určite nezaostávajú. A nutno dodať, že o zábavu sa nám postará asi najmä Marcel. Aspoň, že ten si nájde seberovnú. Veď temperamentná Viktória nie je zlá. :D V tejto knihe už nájdeme viac mystiky ako v Zuzaninej skrytej tvári. Asi to robí to, že dej a prostredie je viac menej mystické pričom v predchádzajúcej knihe bola mystická hlavne postava. Kniha sa mi veľmi páčila, takže dúfam, že aj vám.


MOJE HODNOTENIE:

3 komentáre:

  1. Túto knižku by som si veľmi rada prečítala, zaujala ma obálka, okamžite! Je krásna a téma znie dobre 8)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Na túto knihu si brúsim zuby už dlhší čas :) Tá obálka je taká nádherná a anotácia veľmi zaujímavá a tvoja recenzia mi potvrdzuje, že je naozaj dobrá, takže si ju musím prečítať aj ja :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Teraz ju akurát prečítala kamarátka a tiež bola spokojná, takže na nej asi niečo bude. :D Čo ma asi najviac prekvapilo je to, že to pochádza z pera slovenskej spisovateľky a k tomu, že sa to vôbec nepodobalo na fantasy a mystické knihy o upíroch na ktoré sme zvyknuté a ktoré sú teraz na jedno kopyto. :D Bolo to také osvieženie. :D

      Odstrániť