štvrtok 28. februára 2013

Risknem to s punkerom



Autor: Enja Rúčková
Názov: Risknem to s punkerom
Počet strán: 272
Jazyk: Slovenský
Vydavateľstvo: Motýľ
Rok vydania: 2011

Anotácia (Motýľ) :
"Viem, že to, čo je nakrivo, nedá sa narovnať. Aj keď psychoterapeuti by asi nesúhlasili. Život, ako hovorí moja starká, je ako kurací rebrík. Krátky a obsratý. Z tohto dôvodu som tu, Tin. A nečakám, že mi odpustíš a hodíš sa mi okolo krku. Chcem len, aby si niečo vedela..."

Maturantka Tina má pocit, že jej život uviazol na mŕtvom bode. Pociťuje potrebu zažiť niečo nevšedné, a tak sa ocitne na koncerte punkrockovej kapely. V chalanovi, ktorý sedí za bicími, spozná svojho bývalého suseda. Vrátil sa po dvoch rokoch z cudziny, pričom to pred všetkými známymi veľmi úspešne zatajil. K Tine je však od samého začiatku úprimný, neskrýva pred ňou svoje vlastné pocity. Vyvracia jej mienku o sebe aj o tom, v čo doteraz verila. Obracia jej svet hore nohami, otvára jej nový obzor, vťahuje ju do víru punkovej energie a slobody. Prináša so sebou závan čerstvého vzduchu, no na druhej strane aj riziko a nebezpečenstvo. Je teda iba na Tine, či sa rozhodne stiahnuť do kúta alebo sa poddá svojmu srdcu. Bude v jej prípade platiť, že risk je zisk?



Tina je zaujímavo vykreslená osoba. V jednej chvíli priama a úprimná a v druhej uzavretá a ustráchaná (táto vlastnosť mi v niektorých chvíľkach vadila). Džony na druhú stranu ustráchaný určite nie je. Tinu odzbrojuje svojím úsmevom, divokosťou a niečim čo sama netuší, čo je. Po poslednom nevydarenom vzťahu a so zvláštnym vzťahom s mamou sa Tina ťažko Džonymu otvára. On sa však odhodlane dostáva cez je ochranné múry a postupne jej ukazuje svoj svet. Džony má ale aj svoje tajomstvá, ktoré tento dej trochu pozdvihnú a zároveň ich vzťah zamocú. Enja znovu nezabudla na svoj humor a určite sa mi páčilo použitie slangových výrazov, ktoré tomu dali ten správny ,šmrnc,. Ja osobne si myslím, že je to veľmi podarená kniha, ktorá nesie aj zaujímavú podtému týranie detí. Kniha bola taktiež ocenená 1.miestom v regionálnej súťaži ,Kniha Liptova 2011,. Tak len poctivo čítajte.



MOJE HODNOTENIE:

2 komentáre:

  1. Podtéma - to znie veľmi dobre! 8D Ja to volám zabŕdanie do iného 8D
    Táto kniha sa mi moc páčila, od Enjy sa chystám ešte niečo čítať 8)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Určite čítaj. A ak sa bude dať tak určite ti poskytnem aj materiál :D

    OdpovedaťOdstrániť